piątek, 23 grudnia 2016
Boczek pieczony
Boczek pieczony
około 1,5 kg surowego boczku
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka utuczonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 duża łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
troszkę pieprzu
Do miseczki, wrzucić majeranek, kolendrę, obydwie papryki, sól, sok z cytryny, olej oraz przepuszczony przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować boczek, wymyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Gotową marynatą, natrzeć dokładnie boczek.
Gotowy boczek, zwinąć w roladę, w razie, gdyby się rozwijała, związać sznurkiem bawełnianym.
Tak przygotowaną roladę, wstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowaną roladę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i podlać 1 szklanka ciepłej wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 3 godziny. Po połowie czasu obrócić roladę. Roladę możemy kroić po 20-30 minutach od wyciągnięcia z piekarnika. Można podawać na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz