piątek, 23 grudnia 2016

Boczek pieczony





                                        Boczek pieczony

około 1,5 kg surowego boczku
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka utuczonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki 
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 duża łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku 
troszkę pieprzu

Do miseczki, wrzucić majeranek, kolendrę, obydwie papryki, sól, sok z cytryny, olej oraz przepuszczony przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotować boczek, wymyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.




Gotową marynatą, natrzeć dokładnie boczek.




Gotowy boczek, zwinąć w roladę, w razie, gdyby się rozwijała, związać sznurkiem bawełnianym.




Tak przygotowaną roladę, wstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowaną roladę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i podlać 1 szklanka ciepłej wody.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 3 godziny. Po połowie czasu obrócić roladę. Roladę możemy kroić po 20-30 minutach od wyciągnięcia z piekarnika. Można podawać na ciepło, jak i na zimno.

                                 Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz