Makaron domowy
500 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
i ciepła woda ile zbierze ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, dodać sól i ciepłą wodę. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część odstawić na bok, a drugą cieniutko rozwałkować.
Następnie dobrze zsypać ciasto mąką i pokroić na paski o szerokości około
4-5 cm.
Teraz na środkowy pasek, układamy boczne paski, raz z góry, raz z dołu.
Złożenie paski, przekroić na pół i zaczynamy od jednej połówki, cieniutko kroić na drobny makaron.
Tak samo postępujemy z drugą połówką, oraz z pozostałym ciastem.
Gotowy makaron wrzucić, na wrzącą dobrze osoloną, i gotować do miękkości.
Najlepiej jest sobie samemu sprawdzić, miękkość makaronu, gdyż zależy od grubości makaronu.
Z rosołkiem idealny, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz