sobota, 3 grudnia 2016

Makaron domowy




                               Makaron domowy

500 g mąki 
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
i ciepła woda ile zbierze ciasto




Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, dodać sól i ciepłą wodę. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część odstawić na bok, a drugą cieniutko rozwałkować. 



Następnie dobrze zsypać ciasto mąką i pokroić na paski o szerokości około 
4-5 cm.



Teraz na środkowy pasek, układamy boczne paski, raz z góry, raz z dołu.




Złożenie paski, przekroić na pół i zaczynamy od jednej połówki, cieniutko kroić na drobny makaron. 



Tak samo postępujemy z drugą połówką, oraz z pozostałym ciastem.


Gotowy makaron wrzucić, na wrzącą dobrze osoloną, i gotować do miękkości.
Najlepiej jest sobie samemu sprawdzić, miękkość makaronu, gdyż zależy od grubości makaronu.


Z rosołkiem idealny, smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz