poniedziałek, 6 lutego 2017
Placek z jabłkami i kokosem
Placek z jabłkami i kokosem
Biszkopt z 5 jajek;
5 jajek
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Żółtka z cukrem ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek z dodatkiem soli, delikatnie wymieszać, wylać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop około 25 min.. Po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto w piekarniku około 15 min. by równo opadło. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, ale nie wyciągać z blachy.
6-7 dużych jabłek
2 budynie waniliowe
1 litr wody
Jabłka obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki, zalać wodą doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 min. Teraz wybrać jabłka łyżką cedzakową i wyłożyć na upieczony biszkopt.
Na wodzie z jabłek ugotować budynie, dodać tylko tyle wody żeby rozpuścić budynie. Ugotowany i gorący budyń wylać na jabłka.
Masa kokosowa;
1 margaryna
1 szkl cukru
10 łyżek mleka
Wszystko włożyć do garnka, podgrzewać i w momencie zagotowywania wsypać 20 dkg kokosu. Gotować jeszcze około 5 min., gorącą masę wylać na placek, jak przestygnie to wstawić na parę godzin do lodówki by się dobrze budyń zastygł.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz