czwartek, 22 lutego 2018

Piernik z pierniczków lukrowanych





                                                       Piernik 
          z pierniczków lukrowanych


400 g pierników lukrowanych
8 jajek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru





Pierniczki mielimy na pył, lub rozdrabniamy w palcach tak jak ja to zrobiłam.


Do rozdrobnionych pierniczków dodać, mąkę, budyń, oraz proszek do pieczenia i wymieszać.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle mieszając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Gotową masę jajeczną wlać do pierniczków.



Delikatnie wymieszać szpatułką, na jednolitą masę.



Ciasto przelać do formy 21-32 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30-35 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Masa

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 g miękkiego masła

Z mleka odmierzamy 3/4 szklanki, mieszamy z obiema mąkami, oraz żółtkami. Resztę mleka w raz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko, wlewamy rozrobioną mieszankę i gotujemy aż zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, ciągle ucierając. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.

Dodatkowo
400 g owoców mrożonych albo z kompotu. 
u mnie mrożone maliny
2 i 1/2 szklanki wody
3 galaretki malinowe

Owoce zalać wodą i zagotować. Zdjąć z palnika i do gorącego kompotu wsypać galaretki i dokładnie rozpuścić. Następnie ostudzić. 

Jeden blat piernikowy umieszczamy w formie. Wykładamy na niego połowę masy, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Na zastygniętą galaretkę, dajemy resztę masy i przykrywamy drugim blatem. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.



                                                                                                   Smacznego

1 komentarz: