Piernik
z pierniczków lukrowanych
400 g pierników lukrowanych
8 jajek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Pierniczki mielimy na pył, lub rozdrabniamy w palcach tak jak ja to zrobiłam.
Do rozdrobnionych pierniczków dodać, mąkę, budyń, oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle mieszając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Gotową masę jajeczną wlać do pierniczków.
Delikatnie wymieszać szpatułką, na jednolitą masę.
Ciasto przelać do formy 21-32 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30-35 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Masa
1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 g miękkiego masła
Z mleka odmierzamy 3/4 szklanki, mieszamy z obiema mąkami, oraz żółtkami. Resztę mleka w raz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko, wlewamy rozrobioną mieszankę i gotujemy aż zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, ciągle ucierając. W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.
Dodatkowo
400 g owoców mrożonych albo z kompotu.
u mnie mrożone maliny
2 i 1/2 szklanki wody
3 galaretki malinowe
Owoce zalać wodą i zagotować. Zdjąć z palnika i do gorącego kompotu wsypać galaretki i dokładnie rozpuścić. Następnie ostudzić.
Jeden blat piernikowy umieszczamy w formie. Wykładamy na niego połowę masy, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Na zastygniętą galaretkę, dajemy resztę masy i przykrywamy drugim blatem. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego
ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń