środa, 15 sierpnia 2018

Mielone z pieczarkami

               
 


Mielone z pieczarkami

1 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
2 średniej wielkości cebule
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania
1 łyżka ziół prowansalskich 
2 ząbki czosku
sól
pieprz
olej do smażenia


Cebulę drobno posiekać, lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do podsmażonej cebuli. Przykryć żeby pieczarki puściły wodę i dusić do miękkości. Do mięsa mielonego dodajemy, wystudzone pieczarki razem z powstałym sosem, jaja, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek, zioła, sól, pieprz. I wszystko dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Gotową masę nabieramy dużą łyżką, robimy kulkę, i lekko dogniatając z góry. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz