Fale Dunaju z jabłkami
Składniki;
kostka masła
6 jajek
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
kilka kropel olejku rumowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 jabłek
Krem;
kostka masła
1/2 l. mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek, resztę składników, wymieszać dokładnie i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części,
do jednej części dodać kakao. Białą część wyłożyć na posmarowaną blaszkę, a na wierzch wyłożyć ciemną część ciasta. Jabłka pokrojone w we większe kawałki powtykać w ciasto.
Piec około 45 min. w 180 stop.
Z podanych składników na krem, ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego kremu, ubić na puch i wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Polać polewą.
Polewa;
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany
Margarynę z cukrem wrzucić do rondla, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników, nie gotować. Gdy składniki się już roztopią, zdjąć z ognia i dodać kakao i śmietanę, energicznie wymieszać na jednolitą masę. Przestudzoną polewę wylać na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz