środa, 2 listopada 2016

Fale Dunaju z jabłkami




            Fale Dunaju z jabłkami

Składniki;

kostka masła
6 jajek
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
kilka kropel olejku rumowego 
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 jabłek

Krem;

kostka masła
1/2 l. mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek, resztę składników, wymieszać dokładnie i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części,
do jednej części dodać kakao. Białą część wyłożyć na posmarowaną blaszkę, a na wierzch wyłożyć ciemną część ciasta. Jabłka pokrojone w we większe kawałki powtykać w ciasto.





Piec około 45 min. w 180 stop.
Z podanych składników na krem, ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego kremu, ubić na puch i wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Polać polewą.

Polewa;

1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany

Margarynę z cukrem wrzucić do rondla, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników, nie gotować. Gdy składniki się już roztopią, zdjąć z ognia i dodać kakao i śmietanę, energicznie wymieszać na jednolitą masę. Przestudzoną polewę wylać na ciasto.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz