Wątróbka w jarzynach i śmietanie
składniki;
1 kg wątróbki drobiowej
2 marchewki średniej wielkości
2 pietruszki średniej wielkości
2 cebule średnie
4 duże łyżki śmietany 18%
3 duże łyżki maki
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 listki liścia laurowego
pęczek pietruszki zielonej
sól
pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
około półtorej litry gorącej przegotowanej wody
Wątróbkę oczyścić z błon, tak by nam zostały, tylko ładne płaty wątróbki.Następnie najlepiej wrzucić na sitko i umyć pod bieżącą woda, pozostawić, do obcieknięcia.
Marchewkę oraz pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osobno cebulkę pokroić w cienkie piórka.
Na głęboka patelnie, jak nie macie, może być garnek. Wlać olej i wrzucić cebulę, podpiec na złoty kolor.
Do podpieczonej cebuli wrzucić marchewkę z pietruszką, wymieszać, przykryć i dusić około 20 min. co parę minut przemieszać.
Wątróbkę wrzucić do miski z zasypać mąką, obtoczyć dokładnie w mące.
Obtoczoną wątróbkę wrzucić na uduszone jarzyny, wymieszać i zalać gorącą wodą, tak by nam wszystko przykryła, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Przykryć i znów dusić około 20 min. aż jarzyny będą się rozpadać.
Do pozostałej maki, co obtaczaliśmy wątróbki, dolać troszkę zimnej wody, roztrzepać i wlać do gara z wątróbka. Zagotować jeszcze około 1 min. wlać wymieszaną śmietanę i całkowicie wyłączyć.
Teraz dopiero doprawiamy solą, ja dałam tak z pół łyżeczki, pieprz i jak ktoś lubi kilka kropli maggi. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Danie to nadaje się do podawania z ziemniakami, ryżem, jak i zarówno z chlebem.
właśnie gotuję,ach jak pachnie <3 zapowiada sie pyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńMonia Optymistka :)
Cieszę się,że już pięknie pachnie. A napisz jak smakowało. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń