czwartek, 17 listopada 2016
Pierniczki zarówno do chrupania jak i na choinkę
Pierniczki zarówno do chrupania
jak i do wieszania na choinkę
Składniki;
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru zwykły
7 łyżek miodu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy do pierników
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 białko
Do garnuszka włożyć margarynę, cukier zwykły i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, odstawić do ostudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę z sodą i dodać przyprawę do pierników i wszystko wymieszać, zrobić dołek. Przestudzoną margarynową-cukrową masę wlać do dołka z mąki i zagnieć ciasto.
Masę piernikową rozwałkować na grubość 4-5 mm. Za pomocą foremek wycinać pierniczki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez 15 min.
Białko połączyć z cukrem pudrem, tak by nie było grudek, a powstała bardzo gęsta masa. Pierniczki udekorować lukrem. Po wyschnięciu można zrobić dziurkę i zawiesić na choinkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz