Drożdżowe piramidki
z parówką
Składniki;
1 szkl. mleka
3 szkl. mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
5-6 parówek
Mleko wlać do garnka, lekko podgrzać, dodać cukier, 2 szkl. mąki i wymieszać. Odstawić na 10 min.
Następnie wsypać sól i wlać roztopioną margarynę. Stopniowo dosypywać resztę mąki i wyrabiać ciasto, aż utworzymy zwartą całość. Odstawiamy je na kolejne 10 min.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienkie placki.
Z każdego placka wycinać paski o długości około 40 cm. szerokości około 5 cm.
Parówki przekroić na 3 części i owijać paskami ciasta. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odległości 5 cm. od siebie w pozycji pionowej.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 40 min. w temp 160 stop.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz