sobota, 19 listopada 2016

Barszcz czerwony kiszony





            Barszcz czerwony kiszony


Składniki;

1 kg buraków ćwikłowych
5-6 ząbków czosnku
1 nieduża pietruszka
1 marchewka
1 łyżeczka kminku
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 jabłko
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki liścia laurowego
2 litry wody
duży słój 


Buraki i warzywa wyszorować i cieniutko obrać. Wodę zagotować, wystudzić, dodać sól, cukier i mieszać aż się wszystko rozpuści. Do słoja wrzucić buraki pokrojone w ćwiartki, marchewkę, pietruszkę przekroić na pół i wrzucić do słoja. Dodać obrany czosnek i jabłko w raz ze skórką, przekrojone na 4 części. Wsypać kminek, ziele angielskie, liście laurowe i zalać zimną zalewą. Przykryć talerzykiem i odstawić na 4-5 dni.




Po kilku dniach kiszenia, zrobi się nam biały kożuszek ( piana ) więc należy delikatnie go zebrać. Barszczyk odcedzić do garnka, można dodać grzybków i zagotować, doprawić do smaku, solą, cukrem i gotowe.

Taki zakwas buraczany nie gotowany, możemy przechowywać w zamkniętym słoiku przez wiele tygodni. U mnie długo nie stoi, bo go zaraz wypijamy.

Kwas buraczany zalecany jest do picia 1 szkl. dziennie, gdyż; wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie, oraz stężenie cholesterolu we krwi i wiele innych zalet. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz