czwartek, 10 listopada 2016

Jabłecznik bez ucierania i zagniatania





                           Jabłecznik bez ucierania
                                  i zagniatania


2 kg jabłek
2 szkl. mąki
2 szkl. kaszy manny błyskawicznej
1 1/2 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 margaryny + 1 łyżka do wysmarowania blachy do pieczenia

Mąkę, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i 1 szkl. cukru, wsypujemy do jednej miski i dokładnie mieszamy, dzielimy na 3 części.





Blaszkę wysmarować margaryną i wysypać jedną część ciasta, równomiernie rozłożyć i odstawić.
Jabłka myjemy nie obieramy ze skórki,
ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy cukrem i cynamonem i dzielimy na 2 części. Pierwszą część jabłek wykładamy na ciasto.




Wyrównujemy i czynność powtarzamy ( ciasto, jabłka, ciasto, jabłka, ciasto ) do wyczerpania składników. Margarynę kroimy w małe kawałki i układamy na cieście. Pieczemy 50 min. w 180 stop.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz