wtorek, 15 listopada 2016

Kluski śląskie







                                            Kluski śląskie


Składniki;

1 kg ziemniaków ugotowanych z 1 łyżeczką soli
maka ziemniaczana
2 jajka
1 łyżka masła


Ugotowane ziemniaki,jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do miski. Dodać masło i wymieszać, masę ziemniaczaną uklepać w naczyniu, aby powstała równa powierzchnia. Podzielić masę za pomocą noża na 4 równe części, ćwiartkę masy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle żeby zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodać teraz uprzednio wyjętą ćwiartkę ziemniaków, oraz  jajka w razie potrzeby dosolić i wyrobić na gładką masę.  







Z masy ziemniaczanej odrywać 
niewielkie kawałki i formować z nich kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Kluski wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 5 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz