Kluski śląskie
Składniki;
1 kg ziemniaków ugotowanych z 1 łyżeczką soli
maka ziemniaczana
2 jajka
1 łyżka masła
Ugotowane ziemniaki,jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę do miski. Dodać masło i wymieszać, masę ziemniaczaną uklepać w naczyniu, aby powstała równa powierzchnia. Podzielić masę za pomocą noża na 4 równe części, ćwiartkę masy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle żeby zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodać teraz uprzednio wyjętą ćwiartkę ziemniaków, oraz jajka w razie potrzeby dosolić i wyrobić na gładką masę.
Z masy ziemniaczanej odrywać
niewielkie kawałki i formować z nich kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Kluski wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz