sobota, 5 listopada 2016

Roladki ziemniaczane w waflu






                         Roladki ziemniaczane w waflu


1 płat wafla
500 - 600 gr ziemniaków
1 większa szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
pieprz

Ziemniaki obrać, wymyć, zalać zimną wodą dodać sól i ugotować, odcedzić i odstawić na około 5 min. by naszły parą. Następnie dodajemy mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, pieprz i w razie potrzeby dosolić, wyrobić tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Przestudzone i gotowe ziemniaki, wykładamy na wafel, najlepiej ręką.




500 gr mięsa mielonego
2 średnie cebule
pieprz 
sól
300 gr pieczarek 
pół papryki czerwonej świeżej 
olej do smażenia


Cebulę posiekać, usmażyć na oleju, dodać mięso i dalej smażyć około 10 min. Jak już mięso będzie gotowe, to doprawić pieprzem i solą, lekko przestudzić i wyłożyć na ziemniaki.



 Na tą samą patelnie co było mięso smażone, wsypać pieczarki pokrojone w kostkę i usmażyć, doprawić pieprzem i solą. Wyłożyć na mięso, a na jednym z boków poukładać paprykę pociętą w paski na około 1 cm.







Zwinąć roladę zaczynając od tego boku co jest papryka i odstawić do lodówki na 1 godz.




Do obtaczania;

2 jajka
4 łyżki mleka
szczypta soli
wszystko energicznie wymieszać

 Roladę kroimy na kawałki o grubości około 2,5 - 3 cm i zanurzamy w rozrobionym jajku, a potem w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Podawać z barszczykiem czerwonym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz