Kapuśniaczki ze świeżej kapusty
i grzybami
Ciasto;
4 szkl. maki
1/2 kostki margaryny
5 dkg świeżych drożdży
3 żółtka
1 szkl. śmietany 18%
1 łyżka smalcu
1/2 łyżeczki soli
Farsz;
1 mała główka białej kapusty
10 dag suszonych grzybów
2 średnie cebule
pieprz
sól
kminek do posypania kapuśniaczków
1. Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości.
2. Grzyby namoczyć przez parę godzin, następnie wodę odlać, wlać świeżej i zagotować do miękkości.
3. Cebulę obrać drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do usmażonej cebuli dodać odciśnięta z wody kapustę i jeszcze razem podsmażyć około 5 min.. Do końcowego smażenia dorzucić drobno pokrojone grzyby, smażyć około 1 min.. Odstawić do wystudzenia, doprawić do smaku.
Następnie zwijamy ciasto jak roladę.
Boki ciasta ładnie zakończyć, lekko wpychając do środka. Gotową roladę smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem, kroimy na grubość około
4-5 cm. tak samo postąpić z druga częścią ciasta i farszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz