wtorek, 22 listopada 2016

Kapuśniaczki ze świeżej kapusty i grzybami




                       Kapuśniaczki ze świeżej kapusty
                                     i grzybami


Ciasto;

4 szkl. maki 
1/2 kostki margaryny
5 dkg świeżych drożdży
3 żółtka
1 szkl. śmietany 18%
1 łyżka smalcu
1/2 łyżeczki soli


Farsz;

1 mała główka białej kapusty
10 dag suszonych grzybów
2 średnie cebule
pieprz 
sól
kminek do posypania kapuśniaczków 


1.   Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości.

2.   Grzyby namoczyć przez parę godzin, następnie wodę odlać, wlać świeżej i zagotować do miękkości.

3.   Cebulę obrać drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Do usmażonej cebuli dodać odciśnięta z wody kapustę i jeszcze razem podsmażyć około 5 min.. Do końcowego smażenia dorzucić drobno pokrojone grzyby, smażyć około 1 min.. Odstawić do wystudzenia, doprawić do smaku.




 Teraz bierzemy się za ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać, sól, margarynę, smalec, żółtka, drożdże wymieszane że śmietaną i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta cieniutko rozwałkować i rozłożyć na nim połowę farszu.




Następnie zwijamy ciasto jak roladę.
Boki ciasta ładnie zakończyć, lekko wpychając do środka. Gotową roladę smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem, kroimy na grubość około 
4-5 cm. tak samo postąpić z druga częścią ciasta i farszu. 





Kapuśniaczki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy na złoty kolor około 30-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz