sobota, 26 listopada 2016

Placek przekładaniec z galaretką





                         Placek przekładaniec z galaretką

Ciasto 1

1 szkl. śmietany 18%
3 łyżki dżemu lub konfitury 
3 jajka
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody

Wszystko wymieszać, odstawić.





Ciasto 2

1 kostka margaryny
3 szkl. mąki
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru zwykłego

Wszystko razem wymieszać i zrobić kruszonkę.





Kruszonkę wsypać do ciasta pierwszego i delikatnie wymieszać, aby jak najwięcej kruszonki zostało nie naruszonej.






Ciasto wyłożyć na blaszkę i upiec w 180 stop. przez 35 min. Przekroić na połowę. Tak wygląda po przekrojeniu.  





Masa budyniowa;

1/2 litry mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła

Do garnuszka wsypać obydwie mąki i cukier, dolać trochę mleka i rozrobić. Resztę mleka zagotować, zmniejszyć płomień i wlać rozrobioną mieszankę. Gotować około 2 min. ciągle mieszając, by się nie przypaliło, wyłączyć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć do białości i dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na puch.

dodatkowo;

biszkopty i 2 galaretki zrobione według przepisu na opakowaniu.

Na pierwszą połowę ciasta, wykładamy połowę masy budyniowej,a następnie na masie układamy biszkopty, na biszkopty dajemy tężejącą galaretkę. Na galaretkę drugą połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta.






Polewa;

1/2 margaryny
1/2 szkl. cukru zwykłego
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%

Do rondelka włożyć margarynę i wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia dodać śmietanę i kakao, dokładnie wymieszać, przestudzić i wylać na ciasto.








1 komentarz:

  1. Zapraszam do wypróbowania i podzielenia się swoimi opiniami jak smakuje ;).

    OdpowiedzUsuń