niedziela, 11 czerwca 2017

Placek Jacuś








                                Placek Jacek 


Ciasto kakaowe;

25 dag margaryny 
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki 
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.

Ciasto kokosowe;

4 białka 
3/4 szklanki cukru
15 dag wiórków kokosowych 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami na przemian: kakaowe i kokosowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.



Biszkopt z 5 jajek;

5 jajek
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
szczypta soli 

Białka ubić z dodatkiem soli, do końcowego ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żółtka roztrzepać, wlać do ubitych białek oraz dodać przesiane obie mąki, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę i upiec na złoty kolor.

Krem;

1/2 l mleka
1 cukier waniliowy 
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 batony Jacek 
25 dag masła

Batony rozpuścić w odrobinie mleka na parze. Z reszty mleka, cukru waniliowego, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć dodawać zimny budyń i zimne rozpuszczone batony. Krem podzielić na 2 części, w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. 



Przełożenie ciasta;

Ciasto kakaowo-kokosowe - 1/2 kremu - biszkopt - 1/2 kremu - ciasto kakaowo-kokosowe.



                                  Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz