niedziela, 11 czerwca 2017
Placek Jacuś
Placek Jacek
Ciasto kakaowe;
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe;
4 białka
3/4 szklanki cukru
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami na przemian: kakaowe i kokosowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Biszkopt z 5 jajek;
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić z dodatkiem soli, do końcowego ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żółtka roztrzepać, wlać do ubitych białek oraz dodać przesiane obie mąki, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę i upiec na złoty kolor.
Krem;
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 batony Jacek
25 dag masła
Batony rozpuścić w odrobinie mleka na parze. Z reszty mleka, cukru waniliowego, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć dodawać zimny budyń i zimne rozpuszczone batony. Krem podzielić na 2 części, w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem.
Przełożenie ciasta;
Ciasto kakaowo-kokosowe - 1/2 kremu - biszkopt - 1/2 kremu - ciasto kakaowo-kokosowe.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz