czwartek, 13 kwietnia 2017

Babka piaskowa cytrynowa








                           Babka piaskowa cytrynowa


Bardzo szybka i smaczna babka piaskowa, która zawsze wychodzi.

Składniki;

250 dag masła
masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić

4 jajka
6 łyżek cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
aromat cytrynowy 
można dorzucić skórki skondensowane

Do miski wrzucić jajka z cukrem i ubić na biały puszysty krem. Do drugiej miseczki przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z płynnym masłem, na koniec dodać sok z cytryny i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej i obsypanej bułką tartą, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop około 1 godziny do suchego patyczka.

Lukier;

1 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody




Wszystko razem utrzeć powstanie lukier i wylać na babkę i gotowe. Prawda że proste a swoje opinie proszę pozostawiać na dole w komentarzach, dziękuję.

                                         Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz