czwartek, 6 kwietnia 2017
Domowy paprykarz
Domowy paprykarz
Paprykarz domowy nic się wiele nie różni od sklepowego, jest również bardzo smaczny i przynajmniej wiemy co jemy a to jest najważniejsze. Polecam podawać z chlebkiem i ogórkiem kiszonym, niebo w gębie. Ale co tu będę się rozpisywać sami spróbujcie i oceńcie.
Składniki;
1 duża makrela ( około 250 g )
1/2 woreczka ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
cukier
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju i lekko zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dorzucić do cebuli z czosnkiem, dodać również przełamane liście laurowe i smażyć wszystko około 3 minut. dodać obraną rybę z ości i jeszcze smażymy około 3-4 min jak ryba się rozpadnie. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, oliwę z oliwek, keczup, przecier pomidorowy, obydwie papryki wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz