niedziela, 30 kwietnia 2017

Żeberka w sosie śmietanowo-koperkowym





                                            Żeberka w sosie
                              śmietanowo- koperkowym


około 1 kg żeberek 
2 cebule
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka maki 
2 łyżki śmietany 18%
koper
pieprz 
sól
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju do smażenia


Żeberka wymyć, pokroić w paski o szerokości 4-5 cm nasolić i popieprzyć.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić przygotowane żeberka, obsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Cebulę obrać pokroić w paski i wrzucić do podsmażonych żeberek, chwilę podsmażyć do momentu zeszklenia cebuli. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i podlać gorącą wodą, przykryć i dusić około 30 minut. Żeberka wyciągnąć a do powstałego sosu dodać śmietanę wymieszaną z mąką, pokrojony koper doprawić do smaku. Podawać na ciepło.

                                       Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz