wtorek, 4 kwietnia 2017

Kotlety ryżowe bez mięsne





                                     Kotlety ryżowe bez mięsne


Smaczne kotlety ryżowe nie muszą być zawsze z mięsem. Wersja bez mięsna równie smaczna, zapraszam do wypróbowania.

Składniki;

2 x 100 g torebki ryżu 
1 marchew średniej wielkości
2 średnie cebule
2 jajka + 1 do obtaczania
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno w kostkę pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Do podsmażonej cebuli dodać startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i jeszcze podsmażyć około 2 min. Do miski wrzucić ugotowany ryż, cebulę z marchewką, 2 jajka doprawić do smaku pieprzem i solą.



Wszystko dokładnie wyrobić, następnie formować kotleciki obtaczać w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.



                                  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz