niedziela, 9 kwietnia 2017
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Składniki;
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 1/4 szklanka oleju
3 średniej wielkości marchewki
3 garście orzechów włoskich
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo;
1 mleczna czekolada
1 łyżka masła
Jajka ubić z cukrem do białości, do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i najlepiej wszystko razem przesiać. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i olej, na końcu dodać marchewkę, orzechy i rodzynki.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę u mnie tortownica 26 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50-55 min.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wylać na ciasto.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz