niedziela, 9 kwietnia 2017

Ciasto marchewkowe






          Ciasto marchewkowe


Składniki; 

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 1/4 szklanka oleju
3 średniej wielkości marchewki
3 garście orzechów włoskich
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo;
1 mleczna czekolada
1 łyżka masła


Jajka ubić z cukrem do białości, do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i najlepiej wszystko razem przesiać. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i olej, na końcu dodać marchewkę, orzechy i rodzynki.



Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę u mnie tortownica 26 cm. 





Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50-55 min. 
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wylać na ciasto.




                               Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz