środa, 12 kwietnia 2017
Zupa ziemniaczano-ryżowa z grzankami
Zupa ziemniaczano-ryżowa
z grzankami
Składniki;
6-7 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka korzenna
1 cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka vegety
1 kostka mięsna
100 g ryżu
Wszystkie jarzyny obrać wymyć i pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą około 2 litr. Od razu dorzucić ziele angielskie, liście laurowe, ryż, kostkę mięsną i vegetę. Gotować do miękkości jarzyn, co jakiś czas przemieszać żeby się ryż nie przykleił do dna.
Dodatkowo;
3-4 kromki chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
Chleb pokroić w kostkę, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.
Gotową zupę w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub maggi jak kto lubi, podawać ze śmietaną, grzankami i natką pietruszki.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz