środa, 12 kwietnia 2017

Zupa ziemniaczano-ryżowa z grzankami







                     Zupa ziemniaczano-ryżowa 
                    z grzankami



Składniki;

6-7 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka korzenna
1 cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka vegety
1 kostka mięsna
100 g ryżu 


Wszystkie jarzyny obrać wymyć i pokroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą około 2 litr. Od razu dorzucić ziele angielskie, liście laurowe, ryż, kostkę mięsną i vegetę. Gotować do miękkości jarzyn, co jakiś czas przemieszać żeby się ryż nie przykleił do dna. 

Dodatkowo;

3-4 kromki chleba
2 łyżki oliwy z oliwek

Chleb pokroić w kostkę, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.

Gotową zupę w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub maggi jak kto lubi, podawać ze śmietaną, grzankami i natką pietruszki. 

                                   Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz